Forum

Koken op inductie of gas ??

Roger Kumps
1 thumb_up 9 comment Andere particulier
#Keuken · 1 jaar geleden

Beste , in het Liviosnummer van 19 april 2018 , lees ik bij koken inductie : Bij de minste kortsluiting , springt je zekering.Dat is uiteraad altijd geldig , maar hoe dikwijls gebeurt dit ?? Zelden of nooit (tenminste als de installatie comform het AREI is uitgevoerd) Maar dan kan je evengoed vermelden bij het gaskoken : bij de minste lek : ontploft je huis.De rubber gasslang moet ook regelmatig vervangen worden.Dit wordt ook niet vermeld. En hoe dilwijls gebeurt dit ?? Bijna nooit - Het risico is hier veel groter , naar mijn mening.

Mvg,

Roger Kumps

Alle reacties

Hugo C.
267 thumb_up 1326 comment
1 jaar geleden

Algemeen kan je zeggen dat elektrisch koken heel veel veiliger is dan met gas. Vooreerst is er de mogelijke ontsnapping van gas: kinderen die aan een knop draaien, bij flessengas de koppeling die lekt, de vlam die uitwaait tgv tocht enz.

Met  keramische en inductie kookplaten heb ik nog geen problemen gehad, defecten aan de electronische bediening - aanraaktoetsen - uitgesloten. De oude metalen kookplaten konden wel na verloop van 10 jaar of langer problemen geven doordat elektrische verliezen ontstonden in de kookplaat. De verliesstroomschakelaar schakelde dan de angesloten installaties uit.

Goudvis02
0 thumb_up 2 comment
1 jaar geleden

Wat zijn de nadelen van koken met gas?

1. Er is geen enkele veiligheid die bij lekken in werking treedt.
2. Bij overkoken, wat kan gebeuren, is het een karwei om de brander en al wat er onder zit te reinigen.
3. Je krijgt gasgeuren en rook bij slechte werking.
4. Verbranden aan het vuur is mogelijk.
5. Als de vlam dooft door een of andere omstandigheid is er ontploffingsgevaar, zelfs bij het inschakelen van de verlichting.

Wat zijn de voordelen van inductiekoken?
1. Je bent beveiligd tegen te groot stroomverbruik zoals een kortsluiting.
2. Je bent beveiligd als er een leiding contact maakt met de aarding.
3. Bij overkoken is het reinigen van de kookplaat eenvoudig.
4. Als je de kookpot van de plaat neemt stopt het verwarmen.
5. De kookzone mag aanstaan ze overhit niet. Dus vebranden is onmogelijk.


idur
138 thumb_up 535 comment
1 jaar geleden

Bij de moderne gasvuren zit er veiligheidssysteem op wanneer de vlam dooft ook het gas word afgesloten naar de desbetreffende brander.Ook bij het onsteken moet de knop een tijdje worden vastgehouden om de vlam brandend te houden.

Iceberg
16 thumb_up 175 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Mij lijken beide systemen voldoende beveiligd!

zouden anders niet lang op de markt aangeboden worden...

gewoon gaan voor het toestel dewelke uw voorkeur geniet!

ID_DIM
20 thumb_up 131 comment
1 jaar geleden

Beide hebben voor- en nadelen zoals aangegeven door de mensen hier.
Een factor in de besluitvorming zal je eigen levensstijl zijn.

Een gasvuur is interessant in een keuken dat veel en intensief gebruikt wordt.
Inductie/elektrisch is interessant voor keukens dat regelmatig gebruikt worden maar waarbij gebruik veel minder intensief is.

Als je bemerkt dat je maximaal 4 potten moet warmen (op dagelijkse basis) en enkel op een vaste korte periode op de dag.... dan is inductie het meest interessant.
Als je bemerkt dat je meermaals op een dag het fornuis moet gebruiken en voor grote hoeveelheden moet koken... dan is gas de beste oplossing.

Ik durf te zeggen dat de gemiddelde Belg/Nederlander eigenlijk beter af is te koken op inductie dan op gas. Dit uit energie-principe en gebruikslast van de fornuizen.
Als we over economie spreken zal gas weliswaar een grotere winnaar zijn op korte en lange termijn en een doorslaggevende rol op gebied van keuze.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.