Forum

Steunbalk, over de bodem, tussen twee kamers

tf
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
#Interieurafwerking · 1 jaar geleden

Ik voeg twee bestaande appartementen samen. Een steunbalk in gewapend beton van 20 x 20 loopt over de ganse lengte, tussen de twee eenheden, over de bodem. De balk kan niet worden verwijderd. Ik ga echter een doorgang tussen de twee maken. Hoe zou ik dit (estetisch) kunnen oplossen?

Alle reacties

Iceberg
16 thumb_up 175 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Hoe ver ligt bovenkant balk t.o.v. huidige afgewerkte vloerpas?

Kan een nieuwe vloer (met aangepaste vloerpas) een oplossing zijn?

Nick 61
124 thumb_up 700 comment
1 jaar geleden

Welke functie had de balk toen het nog 2 aparte woningen waren? Indien de balk eertijds gemaakt is om een muur te dragen die nu weg is , welk nut zou deze dan nu nog hebben? Meestal werd en wordt dit toegepast om de welfsels eronder te ontlasten daar er meestal geen steunmuur onder de welfsels staat om die belasting op te vangen . Misschien goed om dit even te laten controleren door een arhitect of studiebureel en met een beetje geluk mag of kan je die balk dan volledig verwijderen.

tf
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Beste Nick, dat zal niet gaan, de balk maakt deel uit van de draagstructuur van het gebouw. Eronder is er nl niks dat de belasting opvangt. Architect was ook verbaasd. Zei dat hij dit nog nooit had gezien, en dat was voor ik die balk "ontdekte". Boven mij is er nog een, gelijkaardige, bouwlaag. Onder mij, twee, "gelijksvloer" en sous-terrain. Gebouw dateerd van '59. 

tf
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Beste Iceberg, dank voor je antwoord. bovenkant balk is ong 20 cm. Wanneer ik mijn vloer verhoog (van de studio), moet alles terug aangepast worden.... (Nieuwe) ramen, sanitair, Elec, deuren etc.... zou dus een verlies zijn van enkele duizenden Eurelaartjes... en dat kan niet de bedoeling zijn, en kan ik me niet veroorloven. Ik had gedacht aan a. Een trapje/opstap of b. een soort van podium maken, "wall to wall" gelijklopend aan de balk, waarop mijn bed (de studio wordt de slaapkamer) zou komen te staan... dan zit ik wel aan beide kanten van het podium met een opstap, maar misschien zijn er nog andere opties. Het appartement is reeds volledig afgewerkt. De studio wordt geïntegreerd in het bestaande appartement.

Iceberg
16 thumb_up 175 comment Andere particulier
1 jaar geleden

20cm is inderdaad nogal veel voor een verhoogde vloerpas ... 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.