Forum

Houten balken lichter maken

Jan Martens
1 thumb_up 8 comment Verbouwer
#Interieurafwerking · 8 jaren geleden

Hey allemaal,

In het oude huis dat we recent kochten steken nog veel oude balken in het plafond.
Dit kan zeer mooi en gezellig zijn, maar momenteel zijn ze echt heel donker.
Heeft er iemand ervaring mee om deze witter te krijgen? En zo ja, hoe moet ik dit doen?
Of ken je iemand (regio Limburg) die dit voor ons kan doen?

Bedankt,

Jan 

Alle reacties

IBCA
0 thumb_up 11 comment
8 jaren geleden

Dag Jan

Je kan de balken beitsen zodat er een soort witte kalklaag verschijnt.  Je blijft wel de nerven zien.  Mooi rustiek effect.

Succes

Jan Martens
1 thumb_up 8 comment Verbouwer
8 jaren geleden

Bedankt voor je feedback.

Kan je dit makkelijk zelf? Welke beits gebruik je hiervoor best? Speciaal manier om te verven?

Heb je misschien foto's ervan? :-)

Thanks. 

truffel
5 thumb_up 30 comment
8 jaren geleden

of indien gewenst is dat niet alleen struktuur maar ook eigenheid van materiaal terug wordt bovengehaald is

zandstralen ook een optie. Dit natuurlijk indien mogelijk want het zorgt wel voor een pak stof. Oudere gebintes

in bvb schuren, brouwerijen e.d. pakken we zo aan. Voor Dhz zijn de apparaten wel te huur en met wat gezond

verstand is dit best zelf te doen. Gezond verstand is bvb nooit op dezelfde plaatst blijven met het pistool want

je hebt zo een deuk. Je moeten rekening houden dat het grit echt wel spul weghaald. Dus niet alleen de beits of

vernis maar ook het hout en ze hebt er zo een put in geblazen. Afhankelijk van uit te voeren werk kan je verschillende

soorten grit kopen (= korrelgrootte)

Bertje
25 thumb_up 145 comment Verbouwer
8 jaren geleden

Oppassen met zandstralen, zeker als de balken niet echt van topkwaliteit zijn dan blaas je zo alle zachte delen weg. Ik heb er thuis ook en ze waren ook veel te donker en namen te veel licht weg.

Ik heb ze eerst ontvet en dan gewoon wit geschilderd, hier en daar wat bijgekit en na 3 lagen zien ze er geweldig goed uit.

succes,

Bert

Dagmar
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
8 jaren geleden

Wij zijn op dit ogenblik onze houten spanten aan het restaureren en ik schuur ze af met een stalen borsteltje op luchtdruk. Eerst met een grovere en daarna met een minder grove. Dan komt de eigenlijke kleur van het hout tevoorschijn, behandelen is wel de boodschap denk ik. We hebben een ecologisch product gevonden, want alles is tegenwoordig nogal chemisch (toch als het gaat over bestrijding van eventuele beestjes zoals houtworm en/of schimmels) de naam van het product schiet me niet meteen binnen. Maar we hebben zeer proffessionele uitleg gekregen bij Ecomat in Genk.

Als dit niet het geval is (molm of schimmels) kan je misschien een product gebruiken op oliebasis (ik denk dan aan zoiets als triptrap voor houten vloeren, waarin je enkele kleurvariaties hebt)

Bij de balken van ons waren er sommige ingeteerd (dat deden ze vroeger nogal graag, jammer genoeg) die hebben we met een electrische schaaf onder handen genomen, ging eigenlijk vlot. Dat kan je misschien ook eens proberen, je neemt dan een heel klein laagje van je balk weg, wel oppassen voor nagels/spijkers.

Groetjes en succes

Madelief
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
7 jaren geleden

Beste klussers,

 

Mijn vriend en ik hebben ook een oude boerderij gekocht en hebben wilde ook zelf gaan beginnen aan het blank maken van de balken.
Maar er zaten zoveel verlagen en vernis lagen op dat we het na 2 balken al op hebben gegeven.

We hadden via een vriendin van mij gehoord dat De Zandstraal Koning bij haar was langs geweest om de houten trap in de hal blank te maken. Ze was erg tevreden over het resultaat en vertelde ons dat ze ook balken blank konden maken.
Daarna hebben we contact met ze opgenomen en zijn ze ook bij ons komen stralen.
In 1 dag hebben ze alle balken weer mooi blank gemaakt en het resultaat is echt perfect. Ik had zelf verwacht dat het hout wat grof zou worden maar dat was het helemaal niet.

We hebben de houten balken daarna goed met bestrijdingsmiddelen bewerkt en het ziet er nu prachtig uit. Iedereen die op onze houswarming was stonden ervan te kijken en hebben De Zandstraal Koning al heel wat werk bezorgd.

Maar als je tevreden bent mag je het zeker zeggen en dit bespaarde ons een hele hoop werk dus voor ons was dit de perfecte oplossing

 

Groetjes, Madelief

Verpleger vd bouw
2 thumb_up 36 comment
3 jaren geleden

Beste Jan.Er zijn bedrijven die zandstralen nadien kan het nog ruw zijn .Het is best dat je eens je offerte vraagt een bezoek brengt . hoe ze te werk gaan . Ook zijn er bedrijven die luchtgommen .dit is een nieuwe techniek waarbij veel lucht verplaatsing en minder zandverbruik is .nadien moet dit opgeschuurd worden om deftig te kunnen afwerken. Je kan verschillende technieken van afwerking doen zoals kalkwas =ongelijke witte strepen oud uitzicht. beitsen in gepast kleur met erna vernis over . als je voor wit gaat zou ik u aanraden voor een ral wit met tikkeltje zwart 9006 of ander pigment in te doen . waarom om dat wit kan verkleuren op bloot hout.je kan ook deze vastzetten dat er geen verkleuring mogelijk is ; ga eens bij colora punt in je buurt voor advies.grtn

Verpleger vd bouw
2 thumb_up 36 comment
3 jaren geleden

Voor zandstralen is best dat je niet zelf doet .Beitsen kan je gemakkelijk zelf doen gebruikt een platte kwast .voor je beits controleer je op een klein oppervlak of dit goeie kleur is want er is veel verschil .het best voor u geschikt is een solvent gedragen beits omdat je langer verwerkingstijd hebt ; bij het plaatsen van beits doe je lange bewegingen zodat er geen stopranden te zien zijn indien geen kennis ervan gebruikt u voldoende vodden voor erna licht over te gaan zodat men geen stopranden en ander tekeningen te zien zijn na de droging.steeds in de richting van het hout inwrijven .produkten kan je verkrijgen bij colora punt of doe het zelf zaak maar vraag nog eens de informatie 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.