Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Houten balken lichter maken

Jan Martens
1 thumb_up 8 comment Verbouwer
#Interieur · 7 jaren geleden

Hey allemaal,

In het oude huis dat we recent kochten steken nog veel oude balken in het plafond.
Dit kan zeer mooi en gezellig zijn, maar momenteel zijn ze echt heel donker.
Heeft er iemand ervaring mee om deze witter te krijgen? En zo ja, hoe moet ik dit doen?
Of ken je iemand (regio Limburg) die dit voor ons kan doen?

Bedankt,

Jan 

Dagmar
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
7 jaren geleden

Wij zijn op dit ogenblik onze houten spanten aan het restaureren en ik schuur ze af met een stalen borsteltje op luchtdruk. Eerst met een grovere en daarna met een minder grove. Dan komt de eigenlijke kleur van het hout tevoorschijn, behandelen is wel de boodschap denk ik. We hebben een ecologisch product gevonden, want alles is tegenwoordig nogal chemisch (toch als het gaat over bestrijding van eventuele beestjes zoals houtworm en/of schimmels) de naam van het product schiet me niet meteen binnen. Maar we hebben zeer proffessionele uitleg gekregen bij Ecomat in Genk.

Als dit niet het geval is (molm of schimmels) kan je misschien een product gebruiken op oliebasis (ik denk dan aan zoiets als triptrap voor houten vloeren, waarin je enkele kleurvariaties hebt)

Bij de balken van ons waren er sommige ingeteerd (dat deden ze vroeger nogal graag, jammer genoeg) die hebben we met een electrische schaaf onder handen genomen, ging eigenlijk vlot. Dat kan je misschien ook eens proberen, je neemt dan een heel klein laagje van je balk weg, wel oppassen voor nagels/spijkers.

Groetjes en succes