Forum

Zwevende trap van buren doet mijn huis trillen

Asterieks
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Binnenschrijnwerk · 1 jaar geleden

De gemeenschappelijk muur van onze rijhuiswoningen (bouwjaar 1935) is een volle muur van 20cm dik. Naar ik vernam is dat de noodzakelijke miniumdikte van een draagmuur om een zwevende trap te monteren 14cm moet zijn. Doch mijn huis davert tot het 2e verdiep en het servies trilt in de kasten alsof er een goederentrein voor de deur dendert en dit sedert mijn buren die trap geplaatst hebben. Zijn die trillingen normaal? (Nu je moet geen universitair zijn om te weten welke krachten op die treden (hefbomen met balken) op de verankering en draagmuur uitgeoefend worden). Is het mogelijks een indicatie dat die trap niet vakkundig geplaatst is? Toeval of niet, de oude gregbuizen van mijn riool is nu plots na al die jaren ook gebarsten en verzakt. Is daar mogelijks een verband en wat kan er gedaan worden?

Alle reacties

janpietjoris
5 thumb_up 20 comment
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

zeker dat ze enkel de tap vernieuwd hebben?

eens spreken met je buur en vragen zachtjes op de trap te lopen?

dat je gre buis barst van dre traptrillingen lijkt me straf, mss wel door andere werkzaamhden waardoor vb kleine verzakking is opgetreden

jean1986
11 thumb_up 60 comment
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Een zwevende trap waarvan de treden individueel in de muur verankerd zijn, buigen (veren) inderdaad door als deze belast worden. Trillingen kunnen volgens mij enkel ontstaan als deze treden als het ware "belopen" en niet "betreden" worden. Ik vermoed dat de oorzaak van de trillingen gezocht moeten worden in het onaangepast gebruik van de trap. Een volle muur is namelijk ook gevoeliger voor trillingen/geluid dan 2 muren met spouw. Praat eens met uw buren over dit probleem en vraag hen of jullie dit samen eens kunnen testen en samen beoordelen. Een rioleringsbuis die barst zal hier vermoedelijk los van staan. Als de trillingen zo sterk zouden zijn, zou u in de muren/plafonds ook meerdere barsten hebben.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.