Forum

Vernis houten trap vernieuwen: tips gevraagd

NamuSG
0 thumb_up 0 comment Verbouwer
#Binnenschrijnwerk · 11 maanden geleden

Beste

Wij zouden onze trap willen opfrissen. Het gaat om een houten trap (vermoedelijk eik) die reeds gevernist was toen we het huis kochten 5 jaar geleden. Door de verbouwingswerken en het vele gebruik van de trap is de vernis op heel veel plaatsen (vooral in het midden van de tredes) eraf gekomen. Volgens een tip die we kregen van de verfwinkel zouden we best alle vernis van de trap verwijderen vooraleer we een nieuwe vernislaag leggen. De werkwijze die we zouden willen hanteren is de volgende:

- Oude vernislaag met een verfkwast insmeren met Paint-Off

- Na 10 - 15 minuten wachten de oude vernislaag eraf schrapen met een schildersmes, nadien alles laten drogen

- Hout lichtjes opschuren met schuurpapier

- Hout inspuiten met een ontvetter en nog eens opschuren en reinigen met speciale schuurspons voor hout, nadien alles laten drogen

- Nieuwe vernislaag aanbrengen met verfroller (voor lak)

Is dit naar jullie mening een goede methode? Hebben jullie nog enige tips? Wij zouden zeker willen vermijden om het hout te beschadigen.

Alvast bedankt voor het advies.

Alle reacties

Schilder
1 thumb_up 9 comment
11 maanden geleden

Alles er afhalen hangt er van af hoe slecht hij er bij staat, zit de vernis nog goed vast en ziet deze er nog goed uit hoeft u er niet alles af te halen.

Als de trap vergrijst is of zwarte vlekken heeft kan u dit reinigen met ontweringswater, dit geeft een reactie op de looizuren in het hout en maakt het eikenhout weer mooi zuiver.

Als het geen eik is werkt het niet.

Eerste laag altijd een verdunde synthetische vernislaag aanbrengen, daarna kan je met water of synth vernis verder werken.

Een roller kan perfect maar vernis niet te schraal. Wij trekken altijd zachtjes met een platte kwast na over de volledige lengte van de trede.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.