Forum

Voegen douchewand waterdicht maken.

Ides
0 thumb_up 0 comment Verbouwer
#Badkamer · 4 jaren geleden

Beste,

We hebben in de badkamer een bad geplaatst maar dit hebben we bijna nog nooit gebruikt.

Bijgevolg willen we het bad verwijderen en een inloopdouche voorzien.

Ons huis is een houtskeletwoning, dus alle wanden zijn van gyproc.

De wand tegen het bad is betegeld met een zeer geslaagd motief.

We willen deze tegels niet verwijderen maar we vrezen dat de voegen misschien niet perfect waterdicht zullen zijn. Als het bad verwijderd is gaan we deze strook betgelen met grote tegels zodat we zo min mogelijk voegen hebben.

Ik lees op het forum dat de voegen dienen uitgeslepen te worden en dat er een soort siliconen dienen aangebracht te worden.

Is er ook een mogelijkheid om de voegen op een andere manier waterdicht te maken?

Ik stuur in bijlage een foto van de huidige situatie en de 3D tekening van de verbouwing.

Bedankt voor de info,

Vriendelijke groeten,

Ides Brondeel

Alle reacties

vloerder jp
74 thumb_up 287 comment
4 jaren geleden

Op de foto is te zien dat het bad ook als douche werd gebruikt.  In die situatie wordt er op de muren een waterdichte mat aangebracht.  Zou die waterdichte mat aangebracht zijn volgens de nieuwe afmetingen van de inloopdouche, dan kan je de waterdichte mat verlengen / aanbrengen vanaf de bestaande muurtegels en overlappen op de waterdichting van de inloopdouche of omgekeerd.

Alleen de voegen van de bestaande tegels uitslijpen en opspuiten met siliconen is geen duurzame oplossing.  Siliconen hebben een gemiddelde leeftijd van 10 jaar.  In een douche wordt er achter de tegels condens gevormd door het verschil in temperatuur van het water van de sproeier(s) : die condens kan alleen met een waterdichting afgeremd worden, zodat de bestaande muren geen vocht kunnen aanzuigen.  

Schimmels zijn verlekkerd op siliconen, omdat siliconen warmer zijn dan tegels en tegelvoegen.  Ze zetten zich daarop neer en de sporen ervan trekken in die silicone met een zwarte verkleuring tot gevolg.  Ze zijn helaas niet weg te filteren uit de lucht.  Er bestaan sanitaire siliconen die schimmelvorming vertragen en een fabrikant beweert dat hij siliconen heeft die ongevoelig zijn voor schimmels.

jp 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.