Livios: Bouwen aan morgen


Eendraadschema rolluiken

Eendraadschema rolluiken

Yev
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
#Elektriciteit · 1 week geleden

Ik ben bezig met het tekenen van de eendraadschema en vraag me af hoe ik de rolluiken best erop zet. Ik heb hiervoor XBV 3x1.5mm draad gebruikt die gekoppeld is aan een rolluikschakelaar met 4x0.75mm draad naar de motor, Ik heb hierbij alles afgezekerd op 4A. In totaal heb ik twee rolluiken, in de grote en de kleine slaapkamer. De draden komen afzonderlijk aan in de zekeringkast. Ik heb eveneens de verlichting van de keuken op deze zekering gezet. Kwestie van alsnog 2 verlichtingskringen te creëren. Dit maakt dat er op deze zekering van 4A 3x1.5mm fase draden en 3x1.5mm nul draden toekomen. Ik vraag me af of deze opstelling wettelijk in orde is en hoe ik ze best zo duidelijk mogelijk kan tekenen. Alvast bedankt 

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

idur
94 thumb_up 357 comment Andere professioneel
1 week geleden

Technisch is er geen probleem met deze aansluiting. De rolluikmotor op plan aanduiden als motor. Verbindingskabel tussen schakelaar en motor niet benoemen. Let wel op met het aansluiten van de kabels op de zekering, er mogen maximaal 2 draden onder 1 klem dus wagoklem gebruiken.

Yev
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
1 week geleden

Dank u voor uw reactie. Even voor de zekerheid wil ik vragen wat u met twee draden bedoelt. Dus per zekering 1 fase en  1 nul draad? Zijn kroonsteentjes ook een mogelijkheid of liever wago? In bijlage heb ik foto van de zekering bijgestoken gewoon ter info.

idur
94 thumb_up 357 comment Andere professioneel
1 week geleden

Bij de zekering op de foto zitten er onder elke klem 3 draden dit mogen er maximaal 2 zijn onder elke klem. Kroonstenen zijn niet toegelaten  gebruik wagoklemmen,. 

Yev
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
1 week geleden

Ok bedankt, nu is alles erg duidelijk. Echter heb ik ook al gelezen over sommige controleurs die soms wel durven lastig te doen over het gebruik van Wago klemmen in de zekeringkast. Weet u hier soms meer over? Aftakdoos buiten de zekeringkast is geen optie meer. Ik dacht eventueel aan een kring te verplaatsen naar een andere zekering. Ik heb de stopcontacten van de slaapkamers op 16A zekering gezet, kwestie van lange afstand tussen de leidingen en zekeringkast. Ik weet het, wss is het een overbodige maatregel van mij kant. Daarom dacht ik dus om de verlichtingskring van de keuken apart te zetten op de 16A zekering en eventueel 2 stopcontact kringen bijeen te zetten. Moet de CV op aparte kring staan? Of mag ik daar paar stopcontacten bijzetten? Ik moet wel bijzeggen dat ik voor de CV geen stopcontact heb voorzien, enkel 3x2.5mm leiding, de connecties zijn binnen in het toestel gemaakt. Is dit soms een probleem? 

idur
94 thumb_up 357 comment Andere professioneel
1 week geleden · Bedankje ontvangen

Wago klemmen zijn toegelaten in de zekeringkast.CV hoeft niet op een aparte zekering te staan maar kan handig zijn bij eventuele werken aan CV.

Yev
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
6 dagen geleden

even uit nieuwsgierigheid. Wat zou er gebeuren als ik verbindingskabel tussen schakelaar en motor wel benoem? Doet men hier moeilijk over omdat het om flexibele kabel gaat? Die zit trouwens in een geribbeld flexibel in de muur. Merci

idur
94 thumb_up 357 comment Andere professioneel
5 dagen geleden

Ik vermoed dat daar niets over gezegd word omdat deze kabel rechtstreeks is aangesloten in de buismotor van het rolluik en standaard zo van de fabrikant komt.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?