Livios: Bouwen aan morgen


Yev

  Lid sinds 14/04/2018

 • Andere particulier
 • Lid sinds 14/04/2018
 • 6 vragen gesteld
 • 5 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 5 leden bedankt


Yev
 • Andere particulier
Privébericht

Geschiedenis


Situatieschema tekenen

Ik heb in de living en de twee slaapkamers telkens stopcontacten vlak onder de schakelaars staan (zie foto) en vraag me af hoe ik deze moet tekenen op situatieschema. Mogen ze gewoon naast elkaar getekend worden? In de keuken heb ik in twee gevallen stopcontacten boven elkaar staan  (zie afmetingentabel technicus).  De stopcontacten van de oven en koelkast staan naast elkaar (zie foto) maar deze worden apart gevoed. Mag ik ze dan ook als aparte stopcontacten tekenen (al staan de bouwdozen naast elkaar)? Merci voor de hulp.

Eendraadschema symbolen

1 reactie ·

Kring F is CV plus andere stopcontacten. Op de foto zie je dat er elkens twee fase en twee nul draden aankomen op zekering F. Ik heb dat proberen uit te beelden op eendraadschema door de twee kringen apart te tekenen. Heb ik dit juist gedaan? Ik vraag me ook af of dit al dan niet nodig is? Kan dit anders/bete ? De CV is rechtstreeks verbonden daarom geen stopcontact symbolen aanwezig. 

kring G is de badkamer. Ik heb foto toegevoegd waarop de stopcontacten en schakelaars te zien zijn. Klopt mijn schema? (2) is schakelaar voor plafondverlichting, (3) is schakelaar voor spiegelkast met ledstrip die via ingebouwde schakelaar bediend kan worden plus een ingebouwd stopcontact (zie foto). De draden die wij voorzien hebben zijn achter de kast door middel van kroonsteentjes (met bijgeleverde convertor ) verbonden aan de spiegelkast ( zie foto). (4) is de schakelaar voor de ventilator. Alvast bedankt voor de hulp

Kroonsteentjes zekeringkast

4 reacties ·

Reactie van Yev

Als ik de nodige veranderingen doorvoer zoals ik in mijn vorig bericht beschreven heb. Zou alles dan wel volgens de regels zijn? Merci voor je hulp

Eendraadschema rolluiken

7 reacties ·

Reactie van Yev

even uit nieuwsgierigheid. Wat zou er gebeuren als ik verbindingskabel tussen schakelaar en motor wel benoem? Doet men hier moeilijk over omdat het om flexibele kabel gaat? Die zit trouwens in een geribbeld flexibel in de muur. Merci

Eendraadschema rolluiken

7 reacties ·

Reactie van idur

Ik vermoed dat daar niets over gezegd word omdat deze kabel rechtstreeks is aangesloten in de buismotor van het rolluik en standaard zo van de fabrikant komt.

Ventilator badkamer

De badkamer is volledig gerenoveerd waarbij we in de ventilatieopening een ventilator hebben geplaatst. De locatie konden we niet echt zelf kiezen. De ventilator hangt op 228cm van de vloer, heeft een IP34 waarde en valt normaal gezien binnen zone 2. Nu vraag ik me wel af of men moeilijk kan doen over het feit dat de regendouche bijna even hoog hangt, zie foto.

Hoogte stopcontacten

1 reactie ·

Hallo, 

Ons appartement is gebouwd in 1969 en bij de verbouwingen hebben we besloten om overal aarding te voorzien. Aarding was reeds in het gebouw aanwezig, dus niet zelf moeten leggen. Op sommige plaatsen hebben we de inbouwdozen (en de hoogte van de stopcontact) behouden en op andere plaatsen hebben we extra stopcontacten voorzien. In de AREI lees ik dat in de ruimtes zonder vochtgevaar "de as van de stopcontact" minstens 15cm boven de grond moet zijn. Wat wordt er met  "as van de stopcontact" bedoeld? Is dit de afstand tussen vloer en de schroef die zich tussen de fases bevindt?  Ik heb een tekening geupload voor het geval mijn uitleg niet duidelijk is. Hoort keuken hierbij? Of moeten alle stopcontacten in de keuken minstens 25cm van de grond zijn? En hoe streng is men hierop bij renovaties? In de kleine slaapkamer kom ik op 14cm bij de stopcontact waarbij we de inbouwdoos en hoogte behouden hebben. In de keuken heb ik twee stopcontacten op een vrijstaand muur, ver weg van de kranen, maar zeker niet 25cm van de grond. Een van de stopcontacten is een bestaande stopcontact met VOB kabels. Hier hebben we gewoon een geel/groene VOB 2.5mm bijgedaan.

Hoogte stopcontacten

1 reactie ·

Reactie van idur

De as van het stopcontact is de hoogte tot aan de schroef bij de foto(de schroef zit niet altijd in het midden bij andere merken).Ik heb bij al de controles die er in mijn proffesionele loopbaan gebeurd zijn nog niet 1 controleur geweten die de hoogte heeft nagemeten,alleen bij twijfelgevallen in de badkamer.