Livios: Bouwen aan morgen


mdt

  Lid sinds 19/10/2017

 • Verbouwer
 • Lid sinds 19/10/2017
 • 6 vragen gesteld
 • 11 vragen beantwoord
 • 1 vraag goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 10 leden bedankt


mdt
 • Verbouwer | Woont in bavegem

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Kring omvat 2 kringen

8 reacties ·

Reactie van mdt

ok, suikertjes verhaal ;-). maar dus de 9 stopcontacten zouden wel mogen.

ik probeer de schema's zo goed mogelijk te tekenen, een familielid zal de lege gaatjes nog hopelijk kunnen invullen. maar zullen toch ook eens kijken naar elektricien ... ;-) 

dank voor de reacties !

Kring omvat 2 kringen

8 reacties ·

Reactie van Kris M

Ook bij installaties na 1981 mag dit, bij herkeuring tenminste 

Waarop baseer je deze stelling ?  Uitbreidingen na 1981 moeten volledig AREI conform zijn.  De uitzonderingen zijn er slechts voor wat voor 1981 geïnstalleerd werd.  Je mag géén bijkomende stopkontakten op kringen van pré 1981 installaties plaatsen waarbij de betreffende kringen niet zouden voldoen aan de post 1981 regels.

Kring omvat 2 kringen

8 reacties ·

Reactie van RodeRidder

Ook bij installaties na 1981 mag dit, bij herkeuring tenminste 

Waarop baseer je deze stelling?

Staat ergens in het AREI, dacht een aanvulling. Contacteer eventueel een keurder ter bevestiging. Je mag uiteraard geen nieuwe installaties bouwen met meer dan 8 stopcontacten in een kring. 

Kring omvat 2 kringen

8 reacties ·

Reactie van wimpie2

Dit was inderdaad wat de keurder mij vertelde, toen hij zag dat ik 2 stopcontacten verwijderd had

10mm² voor veranda

6 reacties ·

Reactie van mdt

oei :(, of gewoon een stopcontact dicht maken in de veranda, volstaat dat ook? kabels aan elkaar hangen via suikertjes en dan een plaatje over stopcontact?

Eendraadschema

2 reacties ·

Reactie van mdt

Electrisch schema stopt aan de stopkontakten.  Wat na het stopkontakt staat wordt niet gekeurd.  Kabels na een stopkontakt moeten natuurlijk soepele kabels zijn (behalve eventuele vaste bedradingen in bv kasten die ook stijf mogen zijn) 

Kableer de verlichting in de garage correct uit (in 2,5 mm2 als gemengde kring doch afgezekerd op 16A). Ben niet zeker dat dat afgekeurd gaat worden (denk van wel omdat dit vaste lichtpunten zijn) maar professioneel is dat al zeker niet.  Gebruik in de garage spatwaterdichte opbouwstopkontakten & schakelaars) 

dag Kris,

Ok gesnopen alles na stopcontact moet er dus niet op. 

Voor de garage voeg ik het toe, met uitleg. 

mbt tot de schakelaars en stopcontacten heeft keuring geen melding gemaakt (enkel dat opbouwstopcontacten en opbouwschakelaars niet op brandbare achtergrond mogen geplaatst worden, maar naar mijn weten zit er overal een 'plaatje achter' ... dus moet ik nog eens uitzoeken.

voor de garage.

de garage poort was origineel manueel te bedienen, dit is later veranderd, eigenaar toen wou elektrisch poort kunnen bedienen. de 'pomp', 2 lampen en schakelaar worden bediend door dat ene stopcontact. Tijdens de keuring werd daar niets van gezegd enkel dat de bedrading van schakelaar naar lamp en pomp in soepele geleiders zou zijn en deze moet voorzien worden van de hulsjes ... de kring van het stopcontact is idd 2.5mm² en 16A ! merci voor je reactie !

Elektrische installatie in orde krijgen

Reactie van mdt


Heb gemerkt dat ik voor 1 kring, 4 stopcontacten, waarvan 1 dubbel + tv verlichting (2 spotjes boven tv) de kring maar een zekering heeft van 10A maar wel draad dikte van 2.5mm²

-> is dit een probleem?

Geen probleem, je beschikt dan over een kring die overbeveiligd is

Nog eens gecheckt, zit hier fout:

De kring is als volgt:

4 enkele stopcontacten + 1 schakelaar die 5 lampen bediend in de voortuin (er is maar 1 schakelaar die deze lampen bediend), 2,5mm² en 10A is wel correct. Is deze kring dan nog steeds in orde?

1 2 · Volgende