Livios: Bouwen aan morgen


Isolatie Verhoeven Kampenhout

  Lid sinds 18/05/2016

 • Andere professioneel
 • Lid sinds 18/05/2016
 • 0 vragen gesteld
 • 100 vragen beantwoord
 • 3 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 25 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Isolatie Verhoeven Kampenhout
 • Andere professioneel
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 · Volgende

Isolatie spouwmuur oud appartementsgebouw met buitenmuren in geglazuurde en witte bouwstenen

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Er zit niets nieuws aan te komen. Bovendien zal dit niets verhelpen aan het probleem dat hier beschreven staat. Het is de bouwfysische eigenschap van een spouwtmuur waardoor die niet geschikt is en nooit zal zijn

Hoe isolatiedeken leggen op betonnen- zoldervloer?

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

In feite stond in de vraagstelling al een tegenstrijdigheid. Expert en DHZ-zaak, die hebben wij in geen 35 jaar al tegengekomen in dezelfde ruimte. 

Een beton is al zo dampdicht dat ik ook zonder enige folie werk, enkel opletten voor eventuele openingen in de beton waar inbouwspots of doorvoeren zitten. Langs daar komt veel tocht en dus ook vochtige binnenlucht in de isolatie. Afdekken aan de bovenzijde ben ik ook geen fan van, als je het al doet moet die folie dampopen zijn.

Gezien de isolatie al gekocht is, alufolie dan toch zeker naar onderen toe op de beton leggen en alles netjes aan mekaar doen aansluiten qua isolatiedeken. Aftapen niet mogelijk en niet nodig.

Is het aangeraden of noodzakelijk de plafond van de gelijkvloers te isoleren?

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Het voordeel van een plafond te isoleren tussen twee verdiepingen, mits het zoals op de foto gaat over een houten roostering, is niet thermisch maar akoestisch. Aangezien er normaal boven en beneden dezelfde temperatuur heerst is er geen warmtetransport en ook geen isolatie nodig. Maar een lege houten roostering waar je dan een plafond onder zou hangen presteert akoestisch véél slechter dan eentje gevuld met glaswol of rotswol.

Dak onverwarmde zolder isoleren

3 reacties ·

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Er mag geen luchtlaag meer zitten tussen onderdak en isolatie

Mvg David

Binnenmuur isolatie

3 reacties ·

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Binnenmuurisolatie heeft zo zijn nadelen en zou ik vermijden tenzij het echt niet anders kan. Niet alleen in de zomer heeft dit nadelen (sneller opgewarmd), ook in de winter heeft dit zo zijn risico's.

Een aannemer die een opleiding heeft gevolgd voor binnenisolatie alsook geslaagd is voor het examen heeft een attest waardoor de (ver)bouwer aanspraak kan maken op een premie van 15 EUR/m². Maar nogmaals,, uit 35 jaar ervaring kan ik enkel zeggen dat binnenisolatie een noodoplossing is waar buitenisolatie of spouwisolatie niet mogelijk is. Je moet op vele details letten.

In functie van het gekozen materiaal of opbouw kom je ook makkelijker in de gevarenzone voor condensatie achter de isolatie. Als je een ventilatiesysteem plaatst heb alvast minder risico op condensatie en schimmel, maar je blijft met warmteverliezen zitten aan koudebruggen, enz ...

Isolatie hellend dak langs binnen.

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Ik ben blij dat het al aangehaald is, een onderdak langs de binnenkant steken vind ik ook wat verloren geld. Ofwel gaat het dak er af aan de buitenkant en steek je een kwalitatief onderdak, ofwel laat je het maar gewoon achterwege. Isoleren zonder onderdak kan wel degelijk, in vele gevallen is het zelfs beter dan isoleren met een dampdicht type onderdak (ja, die bestaan nog altijd, onbegrijpelijk)

Als je aan de slag gaat voor dakisolatie moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo is de oplossing met PIR-platen niet altijd geschikt om redenen van akoestiek of brandveiligheid. Ik ga er vanuit dat je een leefruimte wil maken onder het dak gezien je voor een gyprocafwerking zou gaan.
Hou er rekening mee dat er al vele verbouwers spijt hebben nadien van de materiaalkeuze omwille van teveel geluidsdoorlatend. Thermische isolatie is licht, akoestische isolatie zou eerder zwaar en vooral soepel moeten zijn. 

De nadelen aan het systeem dat je voorstelt zijn niet alleen materiaalgebonden (brandveiligheid, akoestiek), ze zijn ook moeilijker uitvoerbaar omwille van snijwerk tussen hout ... dat loopt meestal niet zoals gewenst. Verlijmen zou ik al zeker niet doen, dat houd misschien niet op termijn gezien de werking van het dak zelf.

Voor een zowel thermisch als akoestisch kwalitatieve oplossing die ook brandveilig is in zo'n geval zou ik opteren voor het volledig uittimmeren van de dakstructuur aan de binnenzijde met een houten frame. Dat ken je vullen met relatief goedkope minerale wol (glaswol, rotswol) in grote diktes. Op deze manier zijn de gordingsbalken van het dak ingewerkt in het isolatiepakken en kan het dampscherm zonder meer doorlopen over alle balken heen. Veel makkelijker om luchtdicht te krijgen. Vervolgens gebruik je een dunne geschaafde lat elke 40 cm om je gipskartonplaten aan te bevestigen. Tussen deze houten latten heb je dan een leidingenspouw om de elektriciteitsbuizen te leggen zonder dat je het dampscherm moet perforeren.

Als isolatiebedrijf bieden wij zowel isolatiepakketten aan als uitgevoerd werk. 

Kan ik unilin ook gebruiken om buitenmuren van binnenuit te isoleren?

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Beste Frans

Dat kan zeker en vast, maar zorg voor alle details (luchtdichting, geen koudebruggen maken, enz ...) Hou er rekening mee dat harde isolatieplaten akoestisch minder goed scoren, dus voor dit soort isolatie opletten indien je langs een drukke baan of in een drukke omgeving woont.

Er zijn verschillende soorten oplossingen voor binnenmuurisolatie.
Als aannemer hebben wij een speciale opleiding gevolgd met bijhorend examen voor de plaatsing van de isolatie van buitenmuren langs de binnenzijde.
Als je deze werken laat uitvoeren door een erkend aannemer met dit brevet krijg je als klant een premie van 15 EUR/m² en kan je genieten van het verlaagd btw-tarief. Het is maar een tip extra.

Mvg David Verhoeven
Isolatie Verhoeven

Isolatie hellend dak appartementsgebouw met vals plafond zonder toegang tot zolder

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Plafond verwijderen, isoleren en afwerken met dampscherm en nieuwe gyproc is inderdaad de veilige keuze in dit geval. Perforeer natuurlijk niet meteen het mooie nieuwe dampscherm met een tiental gaten voor inbouwspots, want dan ben je eraan voor de moeite.

Succes

Buitenmuur isolatie

3 reacties ·

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Slecht voegsel is inderdaad een probleem voor muurisolatie in de spouw, dat gaat er niet op beteren. De muur gaat aan de buitenkant kouder komen te staan en langer vochtig blijven. Mogelijks was de muur helemaal niet geschikt om te schilderen qua voegseltype en is er zelfs een achterliggend probleem van opstijgend vocht in de gevelsteen. Hangt er allemaal van af waar de voegen los komen en of er bijvoorbeeld veel zavel is gebruikt in het metselwerk.

Spouw isoleren is in dit geval stap 1 in de richting van een buitengevelisolatie. De spouw leeg laten is niet zinvol, het risico dat de warmte die in de spouw komt van binnenuit ook naar boven toe kan ontsnappen is erg groot. Die lucht moet stil komen te staan door de spouw te vullen. Maar dat vullen kan inderdaad niet als de gevel aan de buitenzijde niet in goeie staat is of gebracht zal worden. Dus beide dingen hangen samen, de totale prijs moet je optellen.

Er zijn buiten crepi ook nog steenstrips, maar dat verhaal kost nog een stuk meer dan crepi bijvoorbeeld. 

Keus te over, maar de technische verenigbaarheid van alle systemen moet bekeken worden.

Woning van +/-1870 isoleren en vocht verhelpen

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

De witte golvende zoutrand is de plaats waar het vocht stopt en de zouten meegevoerd worden naar de zijde van de droging toe. U mag inderdaad van zouten uit gaan. Hou er rekening mee dat NA het injecteren er dus ook een zoutwerende folie zal geplaatst moeten worden waarover gepleisterd kan worden. Een droogtijd is wenselijk maar niet altijd vereist. De muur moet eerst gecontroleerd worden of hij nog nat staat of het over vooral zoutschade gaat. De zouten zie je, het vocht moet je meten met een Calciumbarbidemeter. Het pleisterwerk moet er af, tot een stuk hoger dan de vocht- en zoutschade. Het is niet de bedoeling dat het zout later nog zijn weg zou vinden tot boven het zoutwerend doek en opnieuw schade zou geven. Dat zout kan namelijk ook geactiveerd worden door slagregen (volle muur), luchtvochtigheid (hygroscopische zouten).

Geen enkele muur (ook niet van recentere woningen) is vrij van scheuren en holtes in de muren waarbij vloeibare injectieproducten ongecontroleerd weglopen in plaats van in de muur te trekken en daar hun werking te garanderen na diffusie. Daarom werken wij al jaren met een gel die dat probleem verhelpt. Een injectie kan gebeuren op de plaats waar de normale vochtkering zou moeten zitten (vlak boven de afgewerkte vloer) mits deze qua niveau tegenover het maaiveld buiten ook in orde is.
Dergelijke zaken dienen gecontroleerd te worden bij een grondige diagnose ter plaatse.

 Mvg David Verhoeven
Isolatie Verhoeven
Isolatie - Renovatie - Vochtbestrijding

1 2 3 4 5 6 7 8 · Volgende