Livios: Bouwen aan morgen


Verjaring bouwmisdrijf : aflopend of voortgezet misdrijf?

Verjaring bouwmisdrijf : aflopend of voortgezet misdrijf?

Sette
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Juridisch · 4 dagen geleden

In alle wettelijke info die ik vind over verjaring van een bouwmisdrijf vind ik de vermelding dat er qua mogelijkheid tot verjaren een verschil wordt gemaakt tussen een 'aflopend misdrijf' en een 'voortgezet misdrijf' : in het laatste geval zou verjaring in de praktijk niet mogelijk zijn omdat de begindatum voor de verjaring de datum zou zijn waarop het voortgezet bouwmisdrijf zou zijn opgeheven.
Daar begrijp ik dus niks van, elk bouwmisdrijf kan volgens die interpretatie toch onder 'voortgezet' vallen want dat is toch inherent aan het bouwmisdrijf, dat het in stand is gehouden? En dan zou verjaring van een bouwmisdrijf in de praktijk toch nooit mogelijk zijn?

[url]https://www.ruimtelijkeordening.be/nl-nl/NL/Beleid/Handhaving/Verjaring-van-bouwmisdrijven [/url]

reageer Quote Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

charlyse
5 thumb_up 33 comment Andere particulier
1 dag geleden

Verjaring van bouwmisdrijven betekent eigenlijk dat er na verjaring geen strafvordering en/of herstelvordering meer kan ingesteld worden door overheidsinstanties. De termijnen van verjaring zijn verschillend van geval tot geval. 

Anderzijds denk ik wel dat een derde benadeelde (bijvoorbeeld een gebuur) vanaf de kennisname van een bouwmisdrijf (ook al is het verjaard) nog altijd een vordering kan instellen binnen de wettelijke termijn; die termijn begint dan te lopen vanaf de datum van zijn kennisname van het bouwmisdrijf. 

Ook al is het bouwmisdrijf verjaard, de "onvergunde" toestand blijft met alle nadelige gevolgen.

De masterproef van Christophe Baert : De verjaring van bouwmisdrijven - academiejaar 2011 en 2012 geeft een uitgebreide en duidelijke uitleg - ook voor leken. 

Sette
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
1 dag geleden

Ja, die masterproef had ik ook al gevonden en dat een derde nog een vordering kan instellen wist ik, alleen bleef ik dus twijfels hebben qua omschrijving 'voortgezet' omdat dat in principe tegenspreekt dat er hoe dan ook een verjaring zou mogelijk zijn van welk bouwmisdrijf dan ook, terwijl ik wel overal lees dat die verjaring er is.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?